Hotelkluizen: de do’s en don’ts

Bericht delen

Hotelkluizen: de do’s en don’ts

De hotelkluis is één van de musthaves op een hotelkamer, dat deelden wij al in dit blog. Een goede hotelkamer geeft het home-away-from-home gevoel, het ervaren van veiligheid speelt hierin een grote rol. Een goedwerkende kluis is hierbij een belangrijke factor, niet alleen op de hotelkamer maar bijvoorbeeld ook achter de receptie. In dit blog zetten wij op een rijtje waarop gelet kan worden bij de aanschaf van een nieuwe hotel safe.

Formaat

Een van de wellicht voor de hand liggende keuzes waar je voor staat bij het selecteren van nieuwe hotelkluizen is het formaat. Op basis van het type hotelgast raden wij verschillende formaten kluizen aan; een zakengast zal behoefte hebben aan een kluis van laptopformaat, waar een leisure gast vaak voldoende heeft aan een kluis waar een tablet, camera en paspoort in past.

In veel gevallen is het formaat van de hotelkluis ook afhankelijk van waar deze geplaatst wordt in de hotelkamer. Vaak staat de hotel safe in de (garderobe)kast, in dit geval is het belangrijk goed te checken of een kluis past en of deze goed bediend kan worden. Zo steekt bij veel kluisjes het bedieningspaneel aan de voorkant iets uit, extra centimeters die niet altijd worden opgenomen in genoemde afmetingen. Logischerwijs wijken externe afmetingen altijd af van interne afmetingen als gevolg van materialen en bescherming + techniek aan de binnenkant van de kluis.

De kleinste kluis binnen ons assortiment is de HS011315, de externe afmetingen van dit model zijn 230(b) x 170(d) x 170(h) mm. In dit formaat kluis past bijvoorbeeld een telefoon, sleutelbos, sieraden en een paspoort. De grootste kluis betreft de HS011316 met 420(b) x 320(d) x 180(h) mm. Hierin past met gemak een breedbeeld laptop en andere persoonlijke eigendommen.

Nog groter dan de grootste hotelkluis is de receptiekluis. Dit type kluis wordt gebruikt back of house voor grotere waardevolle spullen en bijvoorbeeld het opslaan van cash geld. Deze kluizen zijn voorzien van legplanken voor extra opberggemak. Een variant hierop is de zogenaamde stortkluis, dit type kluis kan op allerlei manieren worden samengesteld en is specifiek geschikt voor het afstorten van geld aan het einde van een shift. Wij vertellen je hier graag meer over!

Installatie

Een kluis kan los in een kledingkast worden geplaatst of elders in de hotelkamer. Echter kunnen sommige hotelkluizen ook worden ingebouwd- of bevestigd aan de wand of vloer. Dit zorgt voor extra bescherming van de goederen en voorkomt misbruik van de kluis, deze optie kan tevens ruimtebesparend zijn. Uiteraard dient bij inbouw of wandbevestiging rekening gehouden te worden met geldende veiligheidsvoorschriften en dient ten alle tijden gebruik gemaakt te worden van goedgekeurde bevestigingsmaterialen.

Opening

De meest gangbare kluisopening is een deurtje met draaimechanisme, echter verkopen wij ook kluizen welke openen middels een lade en bieden wij zelfs top-open kluizen. Het woord ladekluis zegt het al; dit model open je middels een code om vervolgens de ontgrendelde lade uit de kluis naar je toe te trekken. De opslagruimte van een ladekluis is optimaal omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met het draaischarnier bij openen. Een top-open kluis is een kluis waarvan het voorpaneel middels een compact hydraulisch systeem omhoog gaat wanneer deze wordt ontgrendeld. Het deurtje komt dan in een hoek van plusminus 65 graden te staan.

Afhankelijk van waar de kluis wordt geplaatst kunnen bovengenoemde kluizen praktische oplossingen zijn.

Zo kun je uit een top-open kluis gemakkelijk persoonlijke eigendommen pakken zonder eerst andere items te verplaatsen, iets wat bij een reguliere kluis met draaimechanisme vaker voorkomt. Daarnaast is een top-open kluis zeer praktisch bij plaatsing in een lade.


Bediening

Op dit moment is een LED of LCD paneel de meest voorkomende soort kluis bediening, ons budgetmodel HS011317 is een uitzondering. Dit kluisje wordt geopend middels een cilinderslot, het nadeel hiervan is dat de sleutel bij gebruik door gasten gemakkelijk kwijt kan raken.

Bij een kluis met LCD/ LED paneel kan de hotelgast een zelfgekozen cijfercode invoeren om de kluis na sluiten weer te openen, vaak betreft dit 4 tot 6 cijfers.

Nog een mogelijkheid voor de bediening van een hotelkluis is een model met paslezer. Dit type kluis is voorzien van een lezer die aan de hand van een magnetische kaart de kluis opent of sluit. Een voorbeeld hiervan is model HS011303, dit model kan tevens geopend worden middels een code.

Masterkey of mastercode

Bovenstaand stuk over bediening van de kluis brengt ons direct bij een van de meest omstreden topics rondom hotelkluizen; een masterkey of mastercode. Beiden bieden het hotelmanagement de mogelijkheid de kluis te openen wanneer de gast de zelfgekozen cijfercode is vergeten of wanneer de kluis ongewild gesloten blijft.

Masterkey

Een masterkey is een losse sleutel welke bij veel kluisjes meegeleverd wordt en enkel bedoeld is voor het hotelmanagement en goed moet worden bewaard. Deze sleutel is specifiek gekoppeld aan de serie waarin de kluisjes uit productie zijn gekomen en kunnen achterop de kluis of achter het bedieningspaneel het kluisje openen. Het nabestellen van een masterkey, wanneer deze bijvoorbeeld kwijt is geraakt, is slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Mastercode

Een mastercode dient bij installatie van de hotelkluis te worden geïnstalleerd door het hotelmanagement. Gebeurt dit niet dan is de kluis voorzien van een standaard mastercode welke eventueel bekend kan zijn bij partijen met slechte bedoelingen, in dit geval is de mastercode geen extra veiligheid maar juist een bedreiging. Is de mastercode correct geïnstalleerd dan kan het hotelmanagement ten alle tijden een kluis openen door invoer van de betreffende cijfercode. Een uitzondering hierop is wanneer de batterijen van de kluis leeg zijn, invoeren van de mastercode is in dit geval zinloos omdat het systeem niet werkt omdat het geen voeding heeft.

Tip: check altijd de status van de batterijen, maar ook; houd de masterkey ten alle tijden goed bewaard. Ondanks dat gewerkt wordt met een mastercode kan de masterkey alsnog nodig zijn wanneer bijvoorbeeld de mastercode een error geeft of de batterijen van de kluis leeg zijn.

De laatste mogelijkheid voor het openen van een hotelkluis door het hotelmanagement is gebruik van een afstandsbediening. Een afstandsbediening kan voor bepaalde modellen separaat worden aangeschaft en is een klein elektronisch apparaat dat gebruikt worden voor het beheren en beheersen van een of meerdere kluizen. Het apparaat herstelt en opent de kluizen en kan tot 200 handelingen in het verleden lezen.

De mogelijkheden binnen ons assortiment zijn groot, graag vertellen wij meer over de verschillende type hotelkluizen voor uw accommodatie. Neem contact met ons op via e-mail info@hotel-supply.com of telefoon +31(0)85 0210 900.

Geef een reactie


U heeft zojuist het volgende product toegevoegd aan de winkelwagen: