Het gevaar van de slimme hotelkamer – Gastblog Timp & Simons

Bericht delen

Het gevaar van de slimme hotelkamer – Gastblog Timp & Simons

De adviserende rol van Hotel Supply stopt niet bij hotelartikelen, door de jaren hebben wij een netwerk van experts opgebouwd die graag met u meedenken over de andere facetten van uw hospitality bedrijf. Een van deze partners is Timp & Simons Hospitality Electronics, gevestigd in Zaandam.

Timp & Simons levert en installeert producten en diensten op het gebied van elektronica. Of het nu gaat om televisies, complete hotel- en/of kamersystemen inclusief content, elektronische sloten, wifi en camerabeveiliging (CCTV), Timp & Simons is de go-to partner voor hotel elektronica. Het Timp & Simons team staat voor volledige ontzorging en is gecertificeerd leverancier van onder andere Philips, Samsung, LG en Onity.

In dit blog neemt Pieter-Jan Schoonhoven van Timp & Simons u mee in de ontwikkelingen en bijkomende gevaren op het gebied van ‘de slimme hotelkamer’.

De slimme hotelkamer
Technologische ontwikkelingen zijn hot-topic in de hotellerie; zo kunnen technische snufjes de hotel operatie veiliger en duurzamer maken en kunnen kosten bespaard worden door slimme investeringen. Dit klinkt als muziek in de oren, maar wat zijn de gevaren van deze initiatieven die gezamenlijk de slimme hotelkamer vormen?

De hotelkamer van tegenwoordig kan worden uitgerust met een breed scala technologieën, zo kunnen alle apparaten in de kamer met elkaar verbonden zijn en automatisch schakelen tussen dag- en nachtmodus en registeren aanwezigheidssensoren of de gast aanwezig is in de hotelkamer en wordt hierop de temperatuur en verlichting aangepast.

Voordat de gast überhaupt op de kamer is gearriveerd zijn zij door middel van een automatische check-in via de app op hun telefoon al geregistreerd en verandert de smartphone in een kamersleutel welke middels Bluetooth communiceert met het deurslot.

Bluetooth deurslot
Het Direct Key systeem van Onity werkt op basis van Bluetooth Low Energy. Naast het lage batterijverbruik, heeft deze technologie als groot voordeel dat uw gasten niet rechtstreeks verbonden hoeven zijn met het internet en/of een server om toegang te krijgen tot hun kamer. De sleutel moet éénmaal gedownload worden en blijft dan voor de gehele duur van het verblijf toegankelijk op de smartphone.  Dit maakt het gebruik van onze digitale keycard mogelijk op plaatsen waar geen of slecht ontvangst is zoals in parkeergarages & liften.

DirectKey App
Onity heeft een eigen applicatie ontwikkeld die gasten gemakkelijk kunnen downloaden. Deze applicatie zorgt voor een snelle, naadloze en beveiligde communicatie tussen het Property Management Systeem (PMS), de smartphone en het slot.

Voordelen
Toepassing van bluetooth kamersloten in een hotel heeft veel voordelen voor uw gasten en de hoteloperatie in het algemeen:

  • Minder kaart (sleutel) verbruik waardoor de plastic consumptie vermindert. Daarnaast dringt u eventuele virusverspreiding terug doordat uw gasten hun eigen apparaat gebruiken om zichzelf toegang te verlenen in uw hotel.
  • Het Onity systeem werkt op afstand, het slot hoeft niet eerst ter plekke geactiveerd te worden voordat de gast kan verbinden. Hierdoor kan de gast zelfs bij afwezigheid van een receptionist geholpen worden.
  • Terugkerende gasten hoeven de app slechts eenmaal installeren. Bij een volgende bezoek ontvangen ze rechtstreeks de digitale keycard in hun app.
  • De Direct Key optie kan worden toegevoegd in een eigen loyaliteitsapp welke nu vaak wordt gebruikt bij hotelketens.

Kluis met RFID
Een andere technologische ontwikkeling op het gebied van hotel equipment is de kluis met RFID slot oftewel; Radio Frequency Identification. Dit type kluis wordt geopend middels de hotelkamer sleutel of smartphone waarop de kamersleutel gedownload is, zeer gebruiksvriendelijk.

Veiligheid
Na het downloaden van de digitale sleutel op de smartphone is er geen verbinding meer nodig met een server of het internet. Deze dienst is extra beveiligd door toepassing van een 128-bit AES encryptie, dit zorgt ervoor dat de gebruikte gegevens gecodeerd zijn waardoor deze onbruikbaar zijn voor derden. Bluetooth sloten en kluizen met RFID slot zijn hierdoor zeer geschikt en veilig voor de hotellerie. Deze technologieën hebben sinds de Covid-19 pandemie als extra veilig voordeel dat de gast gebruikt maakt van zijn/haar eigen device, waardoor virusverspreiding verder wordt voorkomen.

Referenties
Onity is preferred leverancier van o.a. Accor, Marriott, Intercontinental Hotels Group, Hilton, Rezidor, Kempinski, Wyndham, Starwood, Hyatt, Mélia. Binnen hotels van Marriott en Hilton draait het DirectKey systeem naar tevredenheid en is deze toegevoegd aan hun eigen loyaliteitsapp.

Met dank aan Pieter-Jan Schoonhoven – Sales Director

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *