De invloed van hoofdkussens op virusverspreiding

Bericht delen

De invloed van hoofdkussens op virusverspreiding

Het Covid-19 virus heeft grote impact op de hotellerie, met veel tijdelijke sluitingen als gevolg. Wanneer deze crisis verleden tijd is, wordt het normale leven weer opgepakt. Men heeft sinds het Covid-19 virus een grotere focus op de eigen gezondheid en de invloed van externe factoren hierop. Zo ook factoren in en rondom hotels.

Na een crisis heeft de consument behoefte aan zekerheid, het is dan ook van belang dat hoteliers maatregelen nemen om de hygiëne te verbeteren waar mogelijk. De Covid-19 pandemie heeft de interesse van hoteliers in hygiëne oplossingen sterk vergroot; een geëxplodeerde vraag naar desinfecterende hand gel, plexiglas schermen op de receptie desk en papieren handdoekdispensers. Hierin wordt echter het belangrijkste onderdeel van een hotel vergeten; het hoofdkussen.

Een hoofdkussen absorbeert lichaamsvocht en heeft de ideale temperatuur als broedplaats voor bacteriën.

Broedplaats voor bacteriën

Een hoofdkussen absorbeert lichaamsvocht en heeft de ideale temperatuur als broedplaats voor bacteriën. Een kussen zit dan ook vaak vol met dode huidcellen, insecten, huisstofmijten en uitwerpselen. Er is geen product in de hotelkamer dat zo dicht bij de vitale delen (mond, neus en ogen) van het menselijk lichaam komt als het hoofdkussen. Hotelgasten weten dat hun bed waarschijnlijk al door honderden mensen beslapen is, zo ook het hoofdkussen, toch gaan zij ervan uit dat dit hygiënisch schoon is.

In de meeste gevallen is de hygiëne van het bedlinnen prima in orde. Echter leert de ervaring helaas dat het wassen van hoofdkussens en dekbedden vaak onderaan het prioriteitenlijstje staat als gevolg van de grote tijdsdruk op het schoonmaken van een hotelkamer.

RIVM en GGD Kennemerland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) hanteren strenge richtlijnen voor hygiëne in hotels, accommodaties en openbare gelegenheden. Deze regels zijn opgenomen in de hygiënecode, hierin staat een specifieke instructie voor het reinigen van bedtextiel.

Het RIVM en GGD Kennemerland raden aan om hoofdkussens en dekbedden in een hotel regelmatig (bij voorkeur na elke wissel van gast, minimaal eens per maand) te desinfecteren om overdracht van virus en bacteriën via het hoofdkussen te voorkomen.

Desinfectie van textiel

Hoofdkussens kunnen gemakkelijk gedesinfecteerd worden. Door desinfectie wordt het hoofdkussen vrij gemaakt van ziekteverwekkende micro-organismen, zo ook een virus als Covid-19. Er zijn twee manieren voor het desinfecteren van textiel: chemische desinfectie of thermische desinfectie.

Textiel dat niet op hoge temperatuur gewassen kan worden moet gedesinfecteerd worden volgens chemische desinfectie. In dit proces worden ziekteverwekkende micro-organismen verwijderd dankzij het toevoegen van gecertificeerde wasmiddelen aan het wasprogramma op lage temperatuur. Bij thermische desinfectie worden de micro-organismen gedood door wassen op hoge temperatuur.

Thermische desinfectie is perfect geschikt voor hoofdkussens en dekbedden en gebeurt middels een wasprogramma op minimaal 60°C en drogen tot een minimaal kastdroge staat.

Ondanks dat het desinfecteren van hoofdkussens tijd kost, is dit met het juiste product een waardevolle ingreep en is de hotelgast verzekerd van een hygiënisch en onbezorgd verblijf. Een solide, helder te communiceren hygiëne plan versterkt tevens uw positie richting de hotelgast.

Veel van voorgenoemde aanbevelingen zult u overleggen met uw wasserij. Mocht u echter vragen hebben of behoefte hebben aan extra preventieve maatregelen neem dan vrijblijvend contact met ons op. Als specialistische groothandel bieden wij een ruim preventief assortiment aan producten waaronder uiteraard de hoofdkussens en dekbedden welke geschikt zijn voor thermische desinfectie en drogen middels machine. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor beschermslopen voor kussens en matrassen en diverse andere artikelen om de hygiëne in uw hotel te waarborgen.

Wij denken graag mee over een passende oplossing voor uw hotel. Heeft u vragen met betrekking tot bovenstaande informatie of kunnen wij u ergens bij assisteren? Neem contact met ons op via e-mail: info@hotel-supply.com of telefoon: +31 (0)85 0210 900.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *